Fukushima Dai-ichi : la catastròfa nucleara mei grana au monde

[7 milions dirèctament en dangèr, 43 milions a Tòquio, poblacion japonesa totau 128 milions]

(MAJ 21/08/2011 11h)

Tèrratrem de 6.8 richter au larg de Fukushima lo 19 d’aost cap a 7h, òra de Barcelona. Lo melt-through (sindròme chinés) que’s persegueish. Las cinc cintas de confinada (tres sonque en França dens las installacions nuclearas) deus tres reactors (257 tonas quan a Chernobyl n’i èran pas que 80 tonas) qui an honut tanlèu lo 11 de març que son probablament traucadas e lo corium a 3000° que persegueish de s’en.honçar. Quan encontra leas freaticas (Fukushima qu’ei a 200m deu Pacific) la calor qu’ac hè evaporar e lutz intensas que son emetudas. La radioactivitat que’s desvolopa : cf buas deu 4, puish deu 13, 14 e 18 d’aost : dòsis letaus que sorteishen deu sòu. Qu’ei dens l’abisme que’s persegueish la catastròfa.
Ua tenda tau com pensan de pausar suus reactors destrusits las autoritats – estosse de polimèr – que semblaré a un derisòri subertot. Au Japon com alhors la censura que’s persegueish, lo melt-through tanben.